FAQ

Vanliga frågor:

Zafferano ger alltid 50% gula avkommor.  Zafferano ger inte svart, då han är dominant för agouti (brun).

Se färgkalkylator längre ner på sidan!

Zafferano lämnar 50% gula avkommor

Isabell uppstår när gul-anlaget verkar på en häst med fuxgen.
Ett sto med fux grundfärg lämnar tillsammans med Zafferano 50 % isabellfärgade avkommor och 50 % fuxar

Ett sto utan fuxanlag lämnar tillsammans med Zafferano 50 % gulbruna avkommor och 50 % bruna

Ett svart eller brunt sto kan lämna isabellfärgad avkomma om hon bär på en fuxgen, annars ger gulanlaget ett gulbrunt föl.

dubbeldiplom sto

Zorbonne är gulbrun och har en svartbrun mamma

isabell hingst

Zucchero är isabell och har en brun mamma.

Är mitt sto fux eller har fuxanlag?
• Nedärvningen av färger handlar om svart och röd färg (fux). Hos en svart häst kan det finnas anlag för röd färg (fux), men det syns inte på utsidan av hästen.

Alla bruna hästar har svarta ben, man och svans och öronbräm. Ibland kan det vara svårt att se på en del hästar om de är bruna eller mörkt fuxfärgade, eftersom mörka fuxar kan ha mycket mörk man och svans. Om benen saknar svart färg är det en fux. Är benen svarta är hästen brun.

En häst som har en fuxfärgad förälder ärver alltid ett fuxanlag.

Om stoet lämnat en enda avkomma som är fux, vet man att hästen har anlag för röd färg (fux).

Anlag för rött (fux) kan vandra dolt i många generationer så titta i stamtavlan om någon fux kan finnas.

Fuxföl kan få ljus man och svans sk flaxfux. Flax betyder på engelska lin (linfuxar). Flaxanlaget kan bäras av hästar i alla färger till och med skimlar, men det syns bara hos hästar med röd färg (fuxar).

För att anlaget ska bli synligt måste det finnas i dubbel uppsättning. Zafferano har fått flera avkommor med ljus man och svans. Om stoet har flaxanlag och fölet blir fux kan det få linfärgad man och svans dvs. flaxfux.

Zafferano har sabino anlag och lämnar tillsammans med ett icke sabinofärgat sto sabino-tecken till 50 % av avkommorna.
Sabino-tecknade hästar har ofta bläs och vit underläpp.
Sabino-tecknade hästar kan ha bukfläck eller prickar med diffusa kanter, dessa prickar kan även finnas på magen, halsen och huvudet. Vita stickelhår förekommer ofta runt fläckarna.

Sabino-tecknade hästar har ofta strutformade strumpor (istället för horisontalt skarpt avgränsat vita tecken), dessa tecken kan även gå ovanför haserna.

Strax innan 90dygn skickar vi ut faktura, då har du 10 dagar på dig att betala den. Det är bra att göra 90dygns kollen i tid för att du som stoägare inte behöver betala 90dygnsavgiften om stoet resorberat innan dygn 90, och veterinärintyg inkommer till oss.

Tänk på att många stationer har mer sporadiskt öppet på hösten så det är bra om du hör med din station så du hinner kolla stoet strax innan 90-dygn.

Om du är sent ute – kontakta oss!

Vi vaccinerar alltid mot virusabort vid 5, 7 och 9 månaders dräktighet.

Står man i ett stall där inga nya hästar tillkommer eller tävlande hästar vistas borde smittorisken vara liten så då kanske det inte är nödvändigt.