Fölens färger

Zafferanos första fölårgång hade 70% gula föl  och 46% var isabeller. Vilken färg fölet kan bli är beroende av stoets färg.

Exempel på färger bland våra föl:

Wendezza fux (e.Zafferano u. Wendy (fux))

Zorbonne gulbrun (e. Zafferno u. Couronne (mörkbrun))

Touche’ mörk gulbrun (e. Touchdown u. LaPinta (gulbrun))

ZiggyStardust isabell (e.Zafferano u. Minoo (fux))

Touchstone brun (e. Touchdown u. Piorina (brun))

SpecialEdition cremello (e.Zafferano u. Kayo (isabell))

Vilken färg kan mitt föl få?

Alla anlag är parvisa och ett anlag har nedärvts från pappan och ett från mamman. Anlag kan vara dominanta eller recessiva. Ett dominant anlag behöver bara förekomma en gång i det aktuella anlagsparet för att det ska synas på utsidan. För att recessiva anlag ska synas på utsidan behövs det två anlag.

Eftersom recessiva anlag inte syns kan det vara svårt att veta om ens häst bär på det ena eller det andra anlaget. Viss vägledning kan man få genom att se efter i stamtavlan eller bland avkommorna. Om någon av stoets föräldrar eller en avkomma har en färg som är resultat av recessiva anlag,  kan stoet själv vara bärare  även om den inte själv har den aktuella färgen, exempelvis fux. Skimmelsto lämnar 50% skimmelföl.

Här finns en detaljerad kalkylator för färg nedan följer en förenklad bild

Lathund:

Beroende på vilket anlag stoet lämnar kan man få fram följande förenklade lathund avseende fölets färg med Zafferano  som fader:

Om stoet är fux blir 50% isabeller och 50% fuxar

Om stoet är brunt är det 50% chans att fölet blir gult av något slag. Beroende på moderns fuxanlag blir 12% isabeller 12% fuxar, 33%  blir gulbruna, 33% bruna och 5% gulsvarta och 5% får svart färg.

Om stoet är svart är det 50% chans att fölet blir gult av något slag. Beroende på om modern kan lämna något fuxanlag blir 12% isabeller 12% fuxar, 19%  gulbrun, 19% brun,  19% gulsvart och 19% svart.

Utöver detta har Zafferano även lämnat avkommor med breda bläsar, höga strumpor och bukfläckar samt spännande färg och teckning  så som rabicano (med skunksvans, ljusa slingor i man och stickelhår), flaxfuxar med ljus man och svans, metallglans och apelkastning.

Zafferano är DNA-testad och är homozygot för agouti, så han lämnar inte svarta/gulsvarta avkommor.

1
2
3
1

Bukfläckar

2

Strutformade höga strumpor

3

Stor bläs

1
1

Ljus man på fux