Många drömmer om att få sitt eget föl, men vägen från beslut till föl i hagen är lång och det kan vara svårt att veta hur man går tillväga, speciellt om man inte har tagit föl tidigare. Här kommer vi presentera vi därför guide hur det går till och vad du behöver tänka på för att maxa chansen att få ett friskt föl.

Nyfött Föl
  1. FÖr Swb ston som ska använda Zafferano kan du skapa ett konto på www.sprangrulla.se där du lägger in ditt sto samt väljer hingst och station. I samband med detta betalar du en stoavgift till SWB. För andra ston eller ston som ska använda Special Edition kan du använda vårt formulär eller kontakta oss.
  2. Därefter kör du stoet till stationen när du märker att hon är brunstig. Det går att antingen lämna stoet eller åka fram och tillbaka beroende på eget tycke och smak.
  3.  Veterinären försöker avgöra när den optimala tiden för inseminering är genom att titta bland annat på hur äggblåsorna (folliklarna) ser ut. Antingen bedöms stoet vara redo för insemination, annars avvaktar man tills rätt tid i brunsten infinner sig.
  4. Din seminstation lägger in en beställning till oss (0704 330500) när stoet är redo att semineras, du behöver inte göra någonting själv.
  5. Vid nästa undersökning, efter inseminationen, kontrolleras om den follikel som man seminerat på finns kvar eller om den har ovulerat, det vill säga släppt från äggstocken. Sitter follikeln kvar och har växt ytterligare behöver stoet semineras igen, har follikeln släppt är stoet färdigseminerat.
  6. Stationen kommer sedan berätta för dig när hon ska tillbaka för dräktighetskontroll.  Båda våra hingstar har utmärkt dräktighet, men se till att välja en erkänt duktig station då resultatet kan variera beroende på hur skicklig veterinären är.
  7. Det kan vara klokt att undersöka stoet igen straxt innan 90:e dygnet efter inseminationen, om stoet har resorberat och intyg härom skickas in till oss utgår inte 90-dygns avgiften.
nyfödd

Zucchero